diumenge, 27 de febrer del 2011

EL FINANÇAMENT DELS AJUNTAMENTS

El finançament dels ajuntaments és un dels problemes pendents a Espanya però molt especialment al País Valencià. Els ajuntaments bàsicament es financen de dos maneres: amb recursos propis i amb recursos d’altres administracions. Les altres administracions són el govern de l’estat, les diputacions i els governs de cada autonomia (la Generalitat Valenciana en el nostre cas).

Els diners que reben els ajuntaments d’altres administracions són de dos classes:

  • diners finalistes (aquells que van per a una inversió en concret).

  • diners de lliure disposició (aquells diners que l’ajuntament pot destinar al que ell crega convenient).

Els ajuntaments el que volem és que ens arriben més diners de lliure disposició per invertir-los on pensem més adequat i poder ser realment més autònoms sense obligar-nos a castigar sistemàticament als veïns amb increments d’impostos. Tots els governs autònoms en tota Espanya han creat un Fons de Cooperació Municipal des d’on transferir diners de lliure disposició als municipis. Però mira per on, la Comunitat Valenciana es l’única autonomia que no ho ha fet. L’actual govern de la Generalitat no pot crear este fons i per altre costat, es gasta els diners que té i no té en altres coses i algunes, massa. com esta apareguent ara, en transferir diners a les butxaques particulars. Una vergonya, a més, d’una immoralitat i un delicte.

Els socialistes valencians venim demanant la creació d’este fons que per altra banda es contempla en l’estatut d’autonomia. Este fons que demanem els socialistes significaria que la Generalitat transferiria anualment 70 € per habitant a cada municipi valencià. Açò evidentment no ix en Canal 9.

Per tal que ho entenguen hem fet una comparació dels últims sis anys dels diners de lliure disposició que ha fet el govern d’Espanya i la Generalitat a l’Ajuntament

de Quatretonda.

TRANSFERÈNCIES DE CAPITAL DE LLIURE DISPOSICIÓ A L’AJUNTAMENT DE QUATRETONDA (2005-2010)

Anys

2005

2006

2007

2008

2009

2010

Govern d’Espanya

288.526,6€

336.167,4€

364.549,57€

381.480.48€

382.197,83€

308.905.92€

Generalitat

Valenciana

0 €

0 €

0 €

0 €

0 €

0 €


La quantitat del govern d’Espanya varia en cada ajuntament valencià atenent els habitants i l’esforç fiscal que fa cadascun. Per contra, els diners que la Generalitat valenciana ha transferit als ajuntaments valencians sempre és la mateixa en tots els Ajuntaments valencians: 0 €.

Per a enguany, i després de moltes promeses no complides, la Generalitat s’ha compromès en la creació dels Fons de Cooperació Municipal Valencià que permetria transferir un € per habitant a cada ajuntament. Si això s’aplica significarà que Quatretonda rebrà no arriba a 2500 € de lliure disposició per part de la Generalitat. No tenen diners per a més, però segur que assistirem a gastos extraordinaris i campanyes de publicitat on els diners se n’aniran a “xorros”.

Es pot afirmar que els valencians valguem molt poc per a la Generalitat que només dona un € per habitant a cada municipi.

Ens pareix que sobren paraules i es pot entendre el que diguem els socialistes quan afirmen que la societat valenciana està “patint” l’actual govern de la Generalitat Valenciana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada